Webbskolan del 4. Det ska kännas som hemma

Upplevs sidan som rörig och obegriplig är risken stor att besökaren klickar sig vidare.

Utomhusreklamens gyllene regel säger att ett budskap måste gå att läsa och ta in på högst tre sekunder – det är så lång tid det tar att köra förbi en reklamskylt. Tidspressen är minst lika stor på de elektroniska motorvägarna. Även här gäller det att på ett ögonblick fånga surfarens uppmärksamhet och presentera budskapet på ett klart och övertygande sätt.

Men det räcker inte bara att kittla besökarens intresse. Besökaren ska också hållas kvar, vilket är ännu lite svårare

Ska det lyckas måste webbsidan ha en ordentlig struktur och ett upplägg som snabbt ger en god överblick. Upplevs sidan som rörig och obegriplig är risken stor att besökaren klickar sig vidare.

Vad är det då som utmärker en bra sida?

Ju mer information som trängs ihop, desto svårare blir det naturligtvis för besökaren att skilja ut det mest väsentliga. Därför måste design och uppbyggnad tydligt lyfta fram det viktigaste innehållet, göra klart vad som hör ihop med vad och hur navigeringen på sidan fungerar.

I praktiken betyder det till exempel att sajtens olika sidor ska vara likformiga i sin uppbyggnad och struktur. Menyer får inte ändra utseende och ordalydelse från sida till sida, utan måste vara placerade på samma ställe, se likadana ut och innehålla samma text. Knappar och andra länkar ska ha en form som är uppenbar. Klickbara knappar uppfattas direkt som klickbara om de är tredimensionella. Understruken text eller skrivna uppmaningar, ”klicka här” fungerar inte lika bra. Omvänt bör tredimensionella figurer vara klickbara – annars finns det en fara att besökaren tror att något är fel. Slutsatsen är att det finns klara fördelar med att hålla sig till etablerade konventioner.

Startsidan bör kallas just för ”Startsida” eller ”Hem”, eftersom alla genast vet vad som avses. Det samma gäller till exempel för rutan ”Sök”.

Egna påhitt kan vara kul, men riskerar att förbrylla mer än de förklarar. Avancerade och ovanliga fliksystem eller specialkonstruerade navigationshjälpmedel riskerar också att förvilla och irritera.

Det är på nätet som överallt annars: där man känner sig hemma stannar man.

1 svara
  1. Virtual Private Server
    Virtual Private Server says:

    For att se vilka texter som lyckas idag ar det bara att studera lopsedlar pa Expressen och Aftonbladet eller sajter som Newsner och Lajkat. Nu menar inte jag att du ska borja beskriva ditt foretag eller na ut med din expertis som konsult genom filmer pa sota kattungar.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *