Webbskolan del 5. Rörigt – besökaren sticker

Det är lätt att tycka att besökare är irrationella när de hoppar från sajt till sajt utan att läsa.

Skulle strömmen försvinna och det blev mörkt hemma i bostaden skulle de flesta av oss ändå hitta ganska bra. Vi vet ju var sakerna finns. Men eventuella gäster skulle bli i det närmaste hjälplösa – de skulle möjligen hitta ytterdörren men knappast proppskåpet eller ficklampan i städskåpet.

Något liknande gäller för illa genomtänkta och olyckligt designade hemsidor. Något som är hemtamt och förnuftigt för dig som ägare eller konstruktör kan vara helt ologiskt och omöjligt att hitta i för en tillfällig besökare.

Och en förvirrad besökare blir inte långvarig. Och därmed inte heller kund.

Det är lätt att tycka att besökare är irrationella när de hoppar från sajt till sajt utan att läsa. Men den som surfar in på en sida för första gången börjar sällan med att lusläsa innehållet utan skannar raskt av innehållet för att få överblick och ett svar på frågan: kan jag hitta det jag letar efter här?

Sidor som inte omedelbart lämnar ett entydigt svar på denna fråga skapar irritation och frustration. Besökarens reaktion blir då nästan alltid att hastigt klicka sig vidare till en annan webbsajt i hopp om bättre tur.

En klokt designad webbsida bygger därför på vad som kan kallas visuell ordning.

Det gör det möjligt att söka snabbt och strukturerat. Då blir det också uppenbart vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt. Med visuell ordning är det även lätt att se vad som hör ihop och vad. Då tar det bara någon sekund för att få bekräftat om detta är den ”rätta” sidan eller inte.

De tekniska lösningarna för att skapa visuell ordning är många. Text kan läggas på plattor eller innanför ramar. Placeringen på sidan har också betydelse och signalverkan, liksom mönster, färger, typsnitt och typstorlek.

Samtidigt gäller att undvika olika slags visuellt oljud

– det vill säga signaler och grafik som drar ögat och intresset bort från sidans viktigaste budskap. Stora textmassor riskerar också att dränka huvudbudskapet.

Men är sidan rätt uppbyggd så förstår besökaren nästan omedelbart och intuitivt om han eller hon har hamnat rätt. Och om det verkar vara rätt, så förvandlas den tillfälliga besökaren till potentiell kund som är beredd att noggrannare undersöka din tjänster eller produkter.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *