Webbskolan del 1. Är din hemsida ok?

Surfare är kräsna, det ska vara bra information, snabbt och enkelt.

Att surfa är lika vanligt som enkelt. Man vänder sig till internet för att undersöka hur marknaden ser ut för en viss produkt, tjänst eller lösning. Företag i alla branscher gör det. Människor i alla åldrar gör det.

Slutsatsen är självklar: webbplatsen är en av de viktigaste marknadsföringskanalerna för ditt företag. Det är alltså här du ska lägga krutet. Finns du inte på webben, finns du inte alls.

Men, handen på hjärtat, får din hemsida den omsorg den förtjänar? Är den konstruerad och utformad på ett sätt som gör den attraktiv, användarvänlig och affärsdrivande?

Vi bjuder på en webbskola i fem delar med enkla tips som förbättrar din webbsida och innehållet på den. Till exempel: hur får man tillfälliga besökare att stanna på hemsidan? Vad är det surfare uppskattar och vad är det som skapar irritation och frustration? Hur ser en bra struktur ut? Vilka navigationshjälpmedel fungerar bäst och varför?

Små designmisstag kan få stora konsekvenser. Surfarna saknar tålamod. Tycker de att din webbplats är rörig och ologisk är risken stor att de lämnar den lika fort och lika enkelt som de kom dit: med ett simpelt knapptryck.

En vanlig förklaring till att vissa hemsidor verkar plottriga och osammanhängande är att man under webbprojektet fått jämka samman många stridiga viljor. Det är inte alltid säljare, marknadsavdelning, IT-ansvariga och ledningsgrupp har samma uppfattning om vad som är webbsidans viktigaste uppgift. Lösningen blir ofta att klämma in allt på startsidan. Då slipper man kompromissa och alla blir nöjda – utom besökarna.

För att bygga en fungerande och effektiv sajt krävs kunskaper om mediets speciella förutsättningar: hur agerar och reagerar surfarna och varför. Besökaren – det vill säga den potentiella kunden – måste alltid stå i centrum. Insikten om vad som fungerar – och inte fungerar – måste spänna över stort och smått, från övergripande struktur, design och navigering till färgsättning och typsnitt.

Den digitala utveckligen rusar fram. Surfarna är kräsna. Det ska vara bra, snabbt och enkelt. Företag som ”glömmer” sina hemsidor och inte förbättrar och förnyar kan bli både omkörda och överkörda.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *