”Design är inte till för formgivningens skull utan för att det lönar sig”

Design är mer än fina färger och snygga typsnitt – det är affärsmässighet och strategi.

Kommersiell design – det vill säga bland annat det färg-, form- och bildspråk som ett företag använder för att kommunicera med omgivningen – är av stor och växande betydelse för framgångsrika affärer.

Kort sagt: utan genomtänkt design, inget varumärke.

Läs mer

Webbskolan del 5. Rörigt – besökaren sticker

Det är lätt att tycka att besökare är irrationella när de hoppar från sajt till sajt utan att läsa.

Skulle strömmen försvinna och det blev mörkt hemma i bostaden skulle de flesta av oss ändå hitta ganska bra. Vi vet ju var sakerna finns. Men eventuella gäster skulle bli i det närmaste hjälplösa – de skulle möjligen hitta ytterdörren men knappast proppskåpet eller ficklampan i städskåpet.

Något liknande gäller för illa genomtänkta och olyckligt designade hemsidor. Något som är hemtamt och förnuftigt för dig som ägare eller konstruktör kan vara helt ologiskt och omöjligt att hitta i för en tillfällig besökare.

Läs mer

Webbskolan del 4. Det ska kännas som hemma

Upplevs sidan som rörig och obegriplig är risken stor att besökaren klickar sig vidare.

Utomhusreklamens gyllene regel säger att ett budskap måste gå att läsa och ta in på högst tre sekunder – det är så lång tid det tar att köra förbi en reklamskylt. Tidspressen är minst lika stor på de elektroniska motorvägarna. Även här gäller det att på ett ögonblick fånga surfarens uppmärksamhet och presentera budskapet på ett klart och övertygande sätt.
Läs mer

Webbskolan del 3. Din sida ska innehålla just det dina kunder letar efter

Internet är tillgängligt och generöst, och framgångsrika sidor känns precis så.

Det duger inte att fylla företagets sajt eller blogg med texter som kopierats rakt av från gamla broschyrer. Ska kommunikationen på internet bli effektiv behövs ett tilltal som är genomtänkt och anpassat till mediet.

De flesta som rör sig på internet söker målmedvetet efter något slags specifik information. Upplysningens vikt och betydelse kan visserligen variera – från lösningen på ett omfattande problem till en enklare sak- eller prisuppgift – men i alla händelser är det en fråga som surfaren snabbt vill ha svar på.

Läs mer

Webbskolan del 2. Vad är lättläst text?

Särskilt viktigt med rubriker och mellanrubriker

Vad som står skrivet på en hemsida är givetvis viktigt. Men det är kanske inte lika självklart att också textens grafiska utseende och formgivning har en avgörande betydelse för hur läst sidan blir.

Läs mer

Webbskolan del 1. Är din hemsida ok?

Surfare är kräsna, det ska vara bra information, snabbt och enkelt.

Att surfa är lika vanligt som enkelt. Man vänder sig till internet för att undersöka hur marknaden ser ut för en viss produkt, tjänst eller lösning. Företag i alla branscher gör det. Människor i alla åldrar gör det.

Slutsatsen är självklar: webbplatsen är en av de viktigaste marknadsföringskanalerna för ditt företag. Det är alltså här du ska lägga krutet. Finns du inte på webben, finns du inte alls.

Läs mer

Tio kriterier för en bra logotyp

HC Ericson, professor i grafisk design i en intervju om 10 kriterier för en bra logotyp

1. Logotypen måste tydligt spegla varumärkets bärande idé.

Det är avgörande för varumärket och företaget att förväntningarna infrias. Därför är det viktigt att ett företag som till exempel säljer medicinteknik har en logotyp som människor förknippar med hälsa och sjukvård.

2. Logotypen måste väcka rätt känslor.

Den måste vinna människors förtroende och tillit. En bra logotyp förför. Lyckas man finns förutsättningar att skapa ett skarpt varumärke. Det är viktigt att testa att logotypen inte väcker associationer som strider mot varumärkets bärande idé. Hur färger och symboler uppfattas skiljer sig en hel del mellan olika kulturer.

Läs mer