Tio kriterier för en bra logotyp

HC Ericson, professor i grafisk design i en intervju om 10 kriterier för en bra logotyp

1. Logotypen måste tydligt spegla varumärkets bärande idé.

Det är avgörande för varumärket och företaget att förväntningarna infrias. Därför är det viktigt att ett företag som till exempel säljer medicinteknik har en logotyp som människor förknippar med hälsa och sjukvård.

2. Logotypen måste väcka rätt känslor.

Den måste vinna människors förtroende och tillit. En bra logotyp förför. Lyckas man finns förutsättningar att skapa ett skarpt varumärke. Det är viktigt att testa att logotypen inte väcker associationer som strider mot varumärkets bärande idé. Hur färger och symboler uppfattas skiljer sig en hel del mellan olika kulturer.

3. Logotypen måste vara unik.

Kartlägg tomrummet och konkurrenterna.

Logotypens viktigaste egenskap är att vara ett kännetecken som skiljer sig från mängden

,precis som de gamla sköldarna som användes på slagfältet och skulle skydda mot slag, visade vem man var i rök och damm och på långt håll.

Saknas ett eget uttryck försvinner också kroken som gör att människor fastnar för logotypen.

4. Logotypen måste fungera i det visuella landskapet

En bra logotyp passar lika bra som en 3D-animation på en storbildsskärm som placerad i en banner på en webbplats – den känns igen direkt. När du håller den i handen kanske den inte känns så märkvärdig vid första anblicken, även om den är det.

5. Logotypen måste vara slitstark, stryktålig och byggd för ett långt liv

En bra logotyp är som en stafettpinne. Den ska vara lätt för andra att ta i sin hand och kuta sin väg med.

Den får inte vara fjättrad vid en massa förhållningsregler.

För att kunna vara fri måste den vara slarvtålig, så att den alltid kommer ned med fötterna på jorden i olika miljöer, i olika sammanhang när den hanteras av olika människor.

6. Logotypen måste vara kompromisslös i sin enkelhet

Bristande hantverkskunskaper får inte begränsa ramarna för en logotyp. Hitta rätt typsnitt och symbol eller skapa egna. Det enkla används alltför ofta som ett sätt att skyla över kunskapsluckorna. Bra logotyper är oftast enkla, men det ska vara resultatet av medvetna val. Tänk på att varje bokstav är en form och att ett typsnitt ofta behöver anpassas. Sky inga medel för att hitta rätt symbol eller typsnitt.

7. Logotypen ska kunna användas som mönster

Den grafiska formen ska vara så enkel att den går att använda till mönster, fungera i alla miljöer i alla applikationer. Just det fria förhållningssättet är ett tydligt tecken på att en logotyp fungerar, att den är autonom och klarar lösdrift.

8. Logotypen ska tåla att ifrågasättas

Det finns ingen anledning att skrota en logotyp som är i samklang med varumärket. Det räcker med regelbundna finputsningar för att hålla den fräsch.

9. Logotypen ska fastna direkt

Logotyp för digitalt marknadsföringsföretag

Logotyp för digitalt marknadsföringsföretag

Den vanliga människan exponeras för tusentals logotyper varje dag. Därför gäller det att hitta egenskaper som fastnar direkt. Har jag sett den en gång så ska den sitta där. Såtillvida känner jag mig som en kommunikativ schlagermakare. Logotypen ska vara så oerhört enkel och folklig att man efter första gången ska kunna truddelutten.

10. Logotypen måste vara laglig.

En logotyp i den upphovsrättsliga gråzonen är en tickande bomb för varumärket och kunden.

1 svara
  1. Bo Andersson
    Bo Andersson says:

    Bra formulerat med sikte på kärnan – viktigare än någonsin i en tid då ”vem som helst” framställs som en möjlig kvalitets kreatör via sin Pc.

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *