Webbskolan del 3. Din sida ska innehålla just det dina kunder letar efter
Internet är tillgängligt och generöst, och framgångsrika sidor känns precis så.
Det duger inte att fylla företagets sajt eller blogg med texter som kopierats rakt av från gamla broschyrer. Ska kommunikationen på internet bli effektiv behövs ett tilltal som är genomtänkt och anpassat till mediet.
De flesta som rör sig på internet söker målmedvetet efter något slags specifik information. Upplysningens vikt och betydelse kan visserligen variera – från lösningen på ett omfattande problem till en enklare sak- eller prisuppgift – men i alla händelser är det en fråga som surfaren snabbt vill ha svar på.
Därför gäller det att försöka förutse kundernas önskningar och begär när texter och sidor utformas. Det går att åstadkomma genom att sätta sig in i deras situation och deras sätt att tänka: Vad är det jag som kund helst vill ha, på vilket sätt och i vilken form?
För att kunna besvara sådana frågor kan man föreställa sig en typisk besökare: ålder, kön, yrke, position, intressen och vad som är hans eller hennes största behov och utmaningar. Genom att för sitt inre visualisera denna person blir det lättare att svara upp mot verkliga önskemål och förväntningar. Därmed är också grunden lagd för att kunna bygga upp en relation till kunden.
Inte nog med det.
Genom att hela tiden skriva med en särskild person i tankarna blir tilltalet mer personligt och engagerat, vilket är kvaliteter som lockar till läsning. Med en uttalad ambition att tillfredställa kundernas behov minskar dessutom risken för att innehållet på hemsidan blir inåtvänt och självupptaget. Att bara tala om ”vi”, ”oss” och ”våra” uppfattas som egotrippat och är ett säkert sätt att skrämma iväg besökare.
Den som kan sätta sig in i kundens problem uppfattas också som initierad och sympatisk. Om man samtidigt friskostigt delar med sig av goda råd och tänkbara lösningar så förstärks intrycket ytterligare: ”Vilken suverän hemsida. Här är någon som inte bara förstår mina frågor, utan dessutom kommer med tips och förslag om hur jag ska lösa dem!”
Gissa om en sådan sida blir läst.
Interna l nkar r kommunikationen mellan sidorna i din webbplats och externa l nkar leder till andra webbplatser. N r vi sj lva skapar l nkar inom v r egen webbplats anv nder vi relativa s kv gar som r relativ till den sida vi l nkar ifr n. Exemplet nedan r en relativ s kv g till sidan index.